Oranssi sydän sykkii Haminassa – perinteinen pesäpallokaupunki haluaa pysyvästi superpesiskartalle!

 

Perinteet velvoittavat, mutta nykyisyys on vahvasti läsnä. Jo vuonna 1928 perustettu Haminan Palloilijat rakentaa menestystään maltilla sekä pitää yllä vahvaa, osallistavaa ja innostavaa seurakulttuuria. Yhteisöllisyys on käsinkosketeltavaa. Parinkymmenen tuhannen asukkaan pesäpallokaupunki elää ja hengittää kansallispeliämme. Kova työ on palkittu sarjanousuilla, kun HP:n miehet tekevät paluun Superpesikseen ja naiset jatkavat toiselle kaudelleen Ykköspesiksessä.

Eletään syyskuun loppua, pesäpallokausi on saanut huipennuksensa. HP:n miesjoukkue kukistaa superpesiskarsinnassa Oulun Lipon (Lippo Juniorit) ja juhlii sarjanousua. Väki kaikkoaa Raksilan stadionilta Oulussa, mutta HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi jää seisomaan keskelle kenttää ja katsomaan kaukaisuuteen.

Tunteet ovat pinnassa. Joukkue teki sen, mihin tarvittiin kovaa työtä ja useiden pienten yksityiskohtien kääntämistä voitoiksi. Seuran toiminta otti harppauksia eteenpäin poikkeuskaudellakin ja unelma Superpesiksestä toteutui.

Pitkään ei toiminnanjohtaja saanut jäädä paikoilleen fiilistelemään, sillä puhelinlinjat kävivät kuumina heti seuraavana päivänä. Superpesiksessä pelaaminen edellyttää kilpailukykyisen joukkueen saamista jalkeille.

– Kai me ainakin jotain olemme oikein tehneet. Kausi 2020 meni hyvin ja siitä siirryttiin nopeasti valmistelemaan kautta 2021 – nopeasti reagoimme. Todella tyytyväinen olen joukkueen kokonaisuuteen. Onnistumiset kentällä tietysti ratkaisevat, mutta luottavainen olen ja hyvillä mielin odotan tulevaa, Hovi sanoo.

– Niin seura kuin joukkue ovat nyt paremmassa iskussa kuin kaudella 2018. Asiat on hoidettu hyvin, olemme valmiimpia Superpesikseen ja joukkueen rakenne on suunniteltu pitkäjänteisemmin. Uskomme tähän juttuun, Hovi vakuuttaa.

Päättynyt kausi huipentui nousuun Superpesikseen ja pesäpallokauden parhaiden palkitsemisiin. Ykköspesiksen vuoden miespelaajaksi arvostettiin Haminan Palloilijoiden oma kasvatti Henri Heikkilä. Nousijajoukkueen lukkari Matias Hangasmaa vei sarjan parhaan lukkarin pystin ja Juho Kaikko valittiin itseoikeutetusti vuoden pelinjohtajaksi miesten Ykköspesiksessä. Kaikki kolme jatkavat HP:n riveissä myös Superpesiksessä ensi kaudella.

Hyvät asiat poikivat lisää hyviä asioita

Seurahenki kukoistaa Haminassa. Parhaan esimerkin tarjoaa 30-vuotias Sasu Toikka, joka kahden SM-mitalin, kahden Itä-Lännen ja 234 superpesisottelun jälkeen palaa takaisin kasvattajaseuraansa tuoden joukkueen käyttöön arvokkaan osaamisensa ja kokemuksensa.

– Oranssi sydän pauhaa. Vuonna 2011 hävisimme Ykköspesiksen nousufinaalit. Lähdin siitä kokeilemaan siipiäni Superiin, mutta jäi fiilis, että jotain jäi puuttumaan, Toikka sanoi.

– Sasu Toikka tuo kokemusta ja haminalaisuutta, Ville Kotro ja Teemu Rouhiainen lisäävät joukkueen uskottavuutta. Tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Superpesiksessä, Hovi painottaa.

Superpesis on haaste taustoillekin. Organisaation pitää olla kunnossa, kun pääsarjaurheilussa tavoitellaan menestystä. Haminassa piikkarit pidetään tiukasti Vallikentän pinnassa ja suunnitellaan tulevaa vastuullisesti, mutta samalla päämäärätietoisesti.

– Maltillisesti ja pitkäjänteisesti on seuratyötä tehty. Taloudessa olemme olleet tarkkoja ja kantaneet vastuumme – tehneet sen, mihin rahkeet oikeasti riittävät ja luvanneet sen, minkä oikeasti pystymme hoitamaan, Hovi alleviivaa.

– Meihin on alettu uskoa ja meidän tekemistämme kohtaan on syntynyt luottamus. Sana kiirii, kun pelaajat puhuvat keskenään ja samoin tekevät yhteistyökumppanit sekä muut sidosryhmät, Hovi kiittelee.

Koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne puuttui kevättalvella peliin, eikä epidemiatilanteen vaikutuksista tulevaan vuoteen ole vielä täyttä varmuutta. Hovi lausuu kiitoksensa yhteistyökumppaneille, jotka ovat kaiken harmauden keskellä luoneet optimismia, vaikka heidän omassakin liiketoiminnassaan olisi tullut eteen haasteita.

– Yhteistyökumppanit ovat lähteneet vaikeista ajoista huolimatta hyvin mukaan. Verkostoa on rakennettu ja löydetty molempia osapuolia hyödyttäviä toimintamalleja. Kumppanit ovat saaneet erityisesti näkyvyyttä ja toiminnallisia vastikkeita.

Ei pikavoittoja, vaan menestystä vahvalla pohjalla

Haminassa on pelattu pesäpalloa käytännössä koko kansallispelimme historian ajan. Toiminnan aloitti suojeluskunta jo ennen kuin Haminan Palloilijat perustettiin erikoisseuraksi 1.6.1928. Menestystäkin on tullut. HP voitti ensimmäisen mestaruutensa 1939, jatkoi siitä 1940-50-luvuilla ja huuhtoi kultaa vielä 1974.

90-luvulta lähtien naiset ovat tulleet vahvasti toimintaan mukaan. Nykyisin Haminassa tehdään vahvaa kasvattajaseuratyötä niin poika- kuin tyttöjunioreiden osalta. Esimerkeiksi nuorten menestyksestä käyvät E-tyttöjen leirimestaruus viime vuodelta ja C-poikien SM-hopea tältä kesältä.

– Pelaajapolku on hyvällä mallilla. Miehet pelaavat Superpesiksessä, naisten puolella meillä on joukkueet sekä naisten Ykköspesiksessä että tyttöjen Superpesiksessä. Asiat voisivat huonomminkin olla, jos kymmenen vuotta taaksepäin katsoo. Ei tässä pettynyt voi olla, Hovi muistuttaa.

Työ pesäpallon parhaaksi jatkuu kaiken aikaa. Edustusjoukkueet ovat suunnannäyttäjiä ja uudet sukupolvet ammentavat oppia esikuvaurheilijoiltaan. Samalla seuraorganisaation on vastattava huutoon.

– Kokonaisuutta pitää hioa paremmaksi. Toimintaa täytyy kehittää, lisätä laatua ja tehdä asioita paremmin sekä parantaa viestintää. Uusia ihmisiä on hyvä saada mukaan, tarkastella organisaation rakennetta ja löytää oikeat ihmiset oikeille paikoille, Hovi luettelee.

– Katseet on käännetty tulevaisuuteen. Eikö joka lajilla, joka seuralla ja jokaisella organisaatiolla ole tavoite tehdä vuodesta aina edeltäjäänsä parempi? Siitä mekin lähdemme, mutta tasaisesti vauhtia kiihdyttäen. Keulimaan ei kannata lähteä, se on urheilussa valitettavan usein huomattu, Hovi päättää.

Haminan Palloilijoiden miesten superpesisjoukkue 2021

Jani Ahonen; Matias Hangasmaa; Jere Heikkilä; Henri Heikkilä; Roope Koskelainen; Ville Kotro; Juha Leskinen; Kimmo Lukkari; Joona Mäkelä; Otso Mäkelä; Nino Muuruvirta; Elias Lahti; Erik Lahti; Teemu Rouhiainen; Juha Toikka; Sasu Toikka. Juho Kaikko (pelinjohtaja); Mika Järvinen (fysiikkavalmentaja).

 

Uutinen: www.pesis.fi

Kuvat: Emmi Rasa

Lue koko juttu

Haminan Palloilijoiden talviturnauksen ilmoittautuminen käynnistyy joulukuussa

Perinteinen, helmikuussa pelattava Haminan Palloilijoiden talviturnaus pyritään pelaamaan myös vuonna 2021. Suosittu nelipäiväinen turnaus on kerännyt vuodesta toiseen ison määrän juniorijoukkueita pelaamaan talviharjoittelun tiimellyksessä.

- Korona on pistänyt kapuloita rattaisiin myös tämän turnauksen osalta, enkä voi luvata, että pystymme sen pelaamaan. Teemme kaikkemme, että turnaus saadaan pidettyä. Tärkeintä on kuitenkin noudattaa voimassaolevia suosituksia ja sen mukaan myös  meidän järjestelymme etenevät, kertoo seuran toiminnanjohtaja Marko Hovi. 

Turnauksen ajankohta on 4.-7.2.2021. Ilmoittautuminen turnaukseen alkaa 1.12.2020. Otteluohjelmat tehdään tammikuussa 2021 ja silloin tehdään myös päätös, voidaanko turnaus pelata.

Ilmoittautumisesta tiedotamme erikseeen HP:n ja Pesäpalloliiton www-sivuilla.

Lisätietoja:
Marko Hovi
marko.hovi@haminanpalloilijat.net

 

Lue koko juttu

HP:n naisten joukkue jatkaa tutussa ohjauksessa – Joukkue tarvitsee etenemisvoimaa ja yksityiskohtien hiomista, sanoo pelinjohtaja Jussi Toikka

Haminan Palloilijoiden naisten joukkue jatkaa Jussi Toikan pelinjohdossa. Kausi 2021 on Toikalle viides peräkkäinen kausi joukkueen viuhkassa.

– Seuran näkökulmasta viime kausi oli Ykköspesiksen sarjanousijalle napakymppi. Hienoa, että Jussi jatkaa, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi sanoi.

HP voitti 14 ottelustaan 10, mutta jäi lohkossa neljänneksi, viiden pisteen päähän lohkofinaaleista.

– Ihan hyvä, mutta pitää pystyä parempaan. Pelit olivat tiukkoja, ja loppujen lopuksi ne ovat pienistä asioista kiinni. Talvella pitää keskittyä yksityiskohtiin ja siihen, että pystymme ratkaisemaan pelit, kun paikka tulee, Toikka sanoi.

HP:n joukkue alkaa olla kesämuodossaan. Pelaajasopimuksia on 12, ja harjoitusringissä ovat lisäksi omat kasvatit Anniina Salo ja Sara Koivikko. Joukkueeseen haetaan vielä yhtä tai kahta pelaajaa.

– Tarvitsemme etenemisvoimaa, jota toki voi kehittää myös talven aikana nykypelaajille. Se on iso asia, Toikka sanoo.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Antti Kaarto

Lue koko juttu

HP:n nettisivuja uudistetaan - osallistu, vaikuta ja voita kausikortti kesälle 2021!

HP:n nettisivuja uudistetaan - osallistu, vaikuta ja voita kausikortti kesälle 2021! 
 
Haminan Palloilijoiden nettisivuja uudistetaan. Jotta uudet sivut ovat toimivat ja palvelevat käyttäjiä entistä paremmin, tarvitsemme apua kehitystyöhön. Osallistu kyselyyn ja auta seuraamme kehittämään sivustoa. Vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kausikortti kesälle 2021! 
 
Vastausaikaa on ensi tiistaihin 20.10. asti, jonka jälkeen voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. 
 
 

Lue koko juttu

Superpesismenestyjä Sasu Toikka palaa Haminaan oranssi sydän pauhaten, mutta vielä kepeillä liikkuen – Jani Ahosen ja Juha Leskisen sopimusten myötä HP:n pelaajisto on kasassa

Haminan Palloilijat sai erittäin mieluisan paluumuuttajan ensi kesän superpesisjoukkueeseensa. Yhdeksän edellistä kautta Kouvolan Pallolyöjissä pelannut Sasu Toikka, 30, tulee kasvattajaseuraansa "luontevan ratkaisun" jälkeen.

– Oranssi sydän pauhaa. Vuonna 2011 hävisimme Ykköspesiksen nousufinaalit. Lähdin siitä kokeilemaan siipiäni Superiin, mutta jäi fiilis, että jotain jäi puuttumaan, Toikka sanoo.

HP on kysellyt Toikkaa takaisin aiemminkin, mutta esimerkiksi edellisellä pääsarjakaudella 2018 Toikalla oli voimassaoleva sopimus KPL:n kanssa. Nyt ei ollut.

Kun Toikka aloitti KPL:ssä 2012, joukkue joutui pelaamaan sarjapaikastaan Superissa. Sen jälkeen KPL on menestynyt nousujohteisesti ja pelasi finaaleissa 2018 ja 2020.

– Olen Kouvolan-vuosina kasvanut joukkueen mukana pojasta mieheksi. Olen nähnyt alimmat pelit, keskikastin ja kärkipään. En koe yhtään niin, että olisi vaikeaa tulla menestyvästä joukkueesta sarjanousijaan pelaamaan. Minulla on kova palo viedä kasvattajaseuraani askel askeleelta eteenpäin, Toikka sanoi.

– Hamina on todellinen pesäpallokaupunki. HP:ssä on suuri potentiaali, näen mahdollisuuksia vaikka mihin.

Toikan lisäksi HP:n riveihin palaa Jani Ahonen, ja Juha Leskinen on tehnyt vuoden jatkosopimuksen.

Toikka liikuskelee kyynärsauvoilla vielä tovin. Hänen akillesjänteensä meni poikki viimeisessä finaalissa Sotkamossa. Jalka operoitiin maanantaina Helsingissä.

– Jalka petti kesken juoksun. Osa lääkäreistä sanoi, ettei leikata, osa sanoi, että leikataan. Päädyin leikkaukseen, ja yleensä puhutaan noin kuuden kuukauden toipumisajasta siihen, että pystyn harjoittelemaan täysipainoisesti, Toikka kertoi.

Toikka aikoo tehdä kaiken mahdollisen edistääkseen toipumista. Hän on jo itse ottanut asioista selvää, mutta hyvää tukea antaa HP:n uusi fysiikkavalmentaja Mika Järvinen, 52.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Antti Kaarto

Lue koko juttu

Juho Kaikko jatkaa HP:n viuhkassa myös Superpesiksessä – Pääsarjassa pelityyliä pitää muuttaa rohkeammaksi ja sisäpelin on parannuttava

Haminan Palloilijoiden viuhkaa levittelee ensi kaudella superpesiksessä tuttu mies. Juho Kaikko, 27, on aiemmin johtanut peliä miesten Ykköspesiksen lisäksi naisten Superissa.

– Tietenkin on kiva jatkaa tutussa ympäristössä Haminassa. Saimme kaudelta sen, mitä halusimme, ja on kiva päästä mittaamaan omaa ja joukkueen tasoa pääsarjaan, Kaikko kommentoi vuoden jatkosopimustaan.

Hän kokee kehittyneensä kahden kauden aikana Haminassa etenkin johtamistaidoissa.

– Joukkueessa on ollut paljon kokeneita pelaajia ja asiantuntevat apuvalmentajat. Olen saanut heiltä paljon hyviä juttuja omaan tekemiseeni. Siinä olen itsekin kehittynyt, ettei ole tarvinnut päsmäröidä yksin kaikessa, vaan olen oppinut työskentelemään paremmin valmennusryhmässä, Kaikko sanoo.

Superpesiksessä HP:n pelityyli muuttuu Kaikon mukaan väkisinkin.

– Kun olimme käytännössä ennakkosuosikkeja kaikki muita paitsi Lippoa vastaan, pystyimme pelaamaan prosenttipeliä. Sellaista varman päälle -peliä, että kun saamme tarpeeksi tilanteita, pystymme voittamaan.

– Superissa tilanne kääntyy. Altavastaajina vaihtotilanteidenkin läpilyönnit korostuvat. Joudumme varmasti pelaamaan rohkeampaa peliä. Mutta ei se saa mennä siihen, että hyökätään koko ajan ja otetaan yllätystä yllätyksen perään, silloin se ei enää ole yllätys. Varmasti löydämme talven aikana oikeat asiat, joita lähdemme parantamaan.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Emmi Rasa

 

Lue koko juttu

Haminan Energia
Autotalo Järvi
Itäväylän Bensis
Haminakotka
Haminankaupunki
Roseprint
Kymenlaakson OP
Rakennusliike Heikki Pousi Ky
Kanuuna
Disasfish
Rantalainen
Meira
Haminan Autokorjaamo
Intersport
L Kamu
Viherkuutio
L Fibe
L Lakumesta

KSO
Sinebrychoff
Jloy
Stark
Kaakkois-Suomen LähiTapiola
Stemma
Rakennusliike Kalevi Suntio
Oma Säästöpankki
Kotipizza
Finnmica
Mehilainen
Reimari
L Metsanen
L Ksoy
Liikenne Vuorela
L Steveco
L Kotkabowling
L Muukka

Ota yhteyttä

Marko Hovi
toiminnanjohtaja
044 555 1474
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Sanna Toikka
talous- ja laskutus
040 539 3642
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Emmi Rasa
viestintävastaava
040 829 8107
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Toimisto

Haminan Palloilijat ry
Kaivokatu 3
49400 Hamina

y-tunnus 0206392-9

Jätä yhteydenotto