HP:n Talviturnaus on junnupesiksen näyteikkuna, jota ei oikein enää pysty suurentamaan – Seura houkuttelee uusia harrastajia ilmaisella pesiskoululla

Haminan Palloilijoiden vuotuinen pesäpallon Talviturnaus alkoi sunnuntai-iltapäivänä kääntyä loppusuoralle Kotkan urheiluhallissa. Toki pelit jatkuivat vielä yhdeksään asti illalla.

Torstaista lauantaihin pelattiin aamukahdeksasta peräti kello 22:een asti. Turnaukseen osallistui 56 joukkuetta.

– Muutkin järjestävät talviturnauksia, mutta näin isoja ei Etelä-Suomessa ole muita. Kun aloitimme vuonna 1997, turnaus oli kaksipäiväinen. Nyt nelipäiväinen turnaus myydään loppuun kahdessa viikossa, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi kertoi selvittyään seuran E-tyttöjen viuhkamiehen hommista.

HP:n E-tytöt ovat syntyneet vuosina 2008–09. Pallo napsahtelee napakasti räpylään ja ulkopeliryhmitys muuttuu tilanteen mukaan.

Pystyykö pesäpalloa enää nykyään aloittamaan hieman vanhempana, vaikka 10-vuotiaana, vai pitääkö olla mukana pikkunappulasta asti, ettei jää junasta?

– Jos on urheilullisesti lahjakas, voi aloittaa myöhemminkin. Sellaiset pelaajat ovat nousseet huipullekin. Mutta tämä on taitolaji, jonka oppii pelaamalla. Jos aloittaa 6-vuotiaana, se helpottaa. Säännöt tulevat tutuiksi ja pelejä ehtii kertyä, Hovi sanoo.

Seura pyrkii saamaan mukaan erityisesti alle 10-vuotiaita lapsia. Toukokuun 12. päivä Vallikentällä alkaa pesiskoulu, joka kestää kolmisen viikkoa.

– Se on ilmainen. Voi tutustua lajiin, ja jos kipinä iskee, voi siirtyä joukkueeseen, Hovi mainostaa.

– Joukkuetilanteemme on hyvä, mutta aina mahtuu mukaan, varsinkin nuorimpien joukkueisiin.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Antti Kaarto

Lue koko juttu

"Kohtuullinen jalkakin löytyy" – HP pestasi varusmies Ville Veittikosken Sotkamosta

Haminan Palloilijoiden pelinjohtaja Juho Kaikko kaipasi viime viikonlopun Kotka-turnauksen jälkeen joukkueeseensa lisää nopeita jalkoja. HP:n toiminnanjohtajan Marko Hovin vastaus tuli keskiviikkona, kun seura julkisti Sotkamon Jymystä siirtyvän Ville Veittikosken sopimuksen.

– Ville on linja- tai etukenttäpelaaja ja hyvä, yli 60 prosentin vaihtolyöjä, Hovi sanoi.

– Ja kohtuullinen jalkakin löytyy.

19-vuotias Veittikoski on Sotkamon superpesisjoukkueen sopimuspelaaja. Hän pelasi viime kauden alun Jymyn kakkosjoukkueessa Ykköspesistä, kunnes sai kutsun Koskenkorvan Urheilijoiden superpesisjoukkueeseen. 

Hän aloitti tammikuussa varusmiespalveluksen Kainuun Prikaatissa. Toiveissa on palveluspaikan siirto keväämmällä Haminaan.

Tuore HP:n mies on Simo Kirin kasvatti Oulun kupeelta. Sotkamoon hän meni lukioon ja pelasi kolme kautta Jymyn junioreissa. Ykköspesisjoukkueeseen Veittikoski pääsi kaudella 2018 ja oli viime kesänä jo runkopelaajia.

– Hän on tulevaisuuden pelaajia. Jotain kaverista kertoo se, että kutsutaan kesken kauden superiin, Marko Hovi sanoo.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Anttony Whelan

Uutinen: Jukka Lehtoranta

Lue koko juttu

Jere Heikkilästä HP:n uusi junioripäällikkö

Hienoja uutisia! Haminan oma kasvatti, Jere Heikkilä aloittaa HP:n uutena junioripäällikkönä!

Yhteydenotot junioriasioissa:

jere.heikkila @ haminanpalloilijat.net

p.044 217 2700

Lue koko juttu

Mailalla on väliä – HP:n Saara Suomalainen tunnisti 10 gramman painoeron ja nosti pesäpalloilijan työkalun keittiövaa'alle

Urheiluvälinevalmistaja Karhun myyntiedustaja Kai-Markus Lilli asettelee pesäpallomailoja telineeseen Ruissalon liikuntahallissa Haminassa. On HP:n mailatestipäivä ja vuorossa naiset. Aiemmin päivällä Otso Mäkelä on jo täräyttänyt miesten testeissä tutkaan rajut lukemat 175 kilometriä tunnissa.

Naisten pesäpallossa yli 150 kilometriä tunnissa lyövät ovat harvassa.

Viime kaudella suomensarjassa 21 ottelussa 102 juoksua takonut Saara Suomalainen tarttuu mailaan ja lyö tutkaan lukeman 147 km/h.

– En muista tarkkaan edellisiä testejä, mutta jossain noilla kantturoilla ne parhaat tulokset ovat olleet, hän sanoo.

HP:n jokeritykki voitti kesällä 2014 naisten Superpesiksen lyöjätilaston. Hän palasi kasvattajaseuraansa Haminaan viime kaudeksi ja auttoi HP:tä nousemaan Ykköspesikseen.

Suomalainen käyttää 566 gramman painoista mailaa. Huhujen mukaan hän on käynyt kaupassa hedelmävaa’alla punnitsemassa, kun on epäillyt mailan olevan ilmoitettua kevyempi.

Liekö tarina totta?

– Kyllä se suurelta osin on. En tosin käynyt kaupassa vaan ihan omalla keittiövaa’alla punnitsin, Suomalainen nauraa.

– Sain silloin uuden mailan ja löin sillä muutamissa treeneissä. Se ei tuntunut omalta, ja ajattelin, että kaikki ei ole kohdallaan. Ei ollut, se oli 10 grammaa liian kevyt.

Suurin osa naispelaajista käyttää Karhun FG Light-mallin mailoja. Suomalainen suosii kuitenkin jäykempää Vertigo Light -työkalua.

– Vertigossa on pienempi osuma-alue (ns. sweet spot), josta pallo lähtee kunnolla. Mutta jos sillä osuu hyvin, pallo lähtee kovempaa kuin FG:llä.

HP:n naisten testissä Emmi Simonen sivuaa testin parasta tulosta ja lyö tutkaan lukemat 147 km/h.

– Ei mitään muistikuvaa ennätyksestä, mutta kyllä tämä varmaan sinne yläpäähän menee, Simonen sanoo.

Simonen käyttää 550 gramman painoista FG Light -mailaa.

– Joskus nuorempana olen siihen päätynyt. Kokeilin nytkin jäykempää, mutta ei se tuloksiin vaikuttanut. Vauhdit olivat samassa haarukassa.

Lappeenrannan PesäYseistä Haminaan tullut Jenna Auvinen ei varsinaisesti kuulu HP:n tykkilyöjiin, mutta kyllä pallo lyöntijärjestyksen alkupäässäkin saa kyytiä: 142 km/h.

– On se ainakin lähellä ennätystä, Auvinen myhäilee.

– Enemmän minä olen näpertelijä, mailakin on varmasti se kevyin. Painolla on paljon merkitystä, jotta saa aikaan tietyn liikeradan ja tuottaa maksimaalisen voiman.

 

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuvat: Raimo Eerola

Lue koko juttu

HP lähti junioriharjoituksista joulunviettoon — ”Tavoitteet ovat ennallaan. Emme me tällaisella joukkueella voi lähteä vain sarjapaikan turvaamista tavoittelemaan”

Haminan Palloilijoiden miesten pesäpallojoukkue valmistautui joulun viettoon lauantaina pieniä pelaajia opastamalla. Juho Kaikon joukkue oli mukana 6—10-vuotiaiden hoopeeläisten avoimissa harjoituksissa Ruissalon liikuntahallissa, ja sekä oppilaat että opettajat tuntuivat viihtyvän.

— Tällaista pesäpalloilun pitää nykypäivänä olla, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi sanoi.

— Selvästi huomaa, että kun edustuksen miehet vetävät treenejä, sekä lapset että heidän vanhempansa tykkäävät.

Kotiuttajajokerit (entinen ja nykyinen) Simo Vanhala ja Juha Leskinen opastivat tulevia mailataitureita lyöntiharjoituksessa, uudet miehet Nino Muuruvirta ja Erik Lahti pyörittivät heittoharjoitusrastia ja pelinjohtaja Kaikko opetti seuran nuorimmille merkkipelin salaisuuksia.

 

Junioritreenien jälkeen Kaikko veti omalle joukkueelleen vuoden viimeiset yhteiset harjoitukset.

— Omatoimisella ohjelmalla ja fysiikkapuoli edellä mennään vuodenvaihteeseen asti. Jos joku haluaa käydä lisäksi lajitreeniä tekemässä niin siitä vain, mutta tarkoitus on nyt vetää vähän henkeä., Kaikko sanoi.

HP on pelinjohtajan mukaan harjoitellut ”erittäin työteliäästi”. Syytä onkin, sillä HP ei ole tinkinyt viime kauden tavoitteistaan eli Ykköspesiksen terävimpään kärkeen kuulumisesta.

— Emme me tällaisella joukkueella voi lähteä vain sarjapaikan turvaamista tavoittelemaan. Oulu ja Kuopio ovat vahvistuneet selvästi ja ovat varmasti sarjan suurimmat suosikit. Sen jälkeen tulemme me, sitten tulee ehkä pieni gäppi ja sitten muut, Kaikko arvioi.

HP:n ringissä uusia pelaajia on kolme — Muuruvirran ja Lahden lisäksi Roni Wahl. Wahl ja Muuruvirta ovat koppareita ja Lahti etukentän pelaaja.

 — Saimme vahvistusta niille paikoille, joissa olimme viime kaudella vähän heikkoja, Kaikko sanoi.

Hän ei halua ”ristiinnaulita ketään”, mutta selvää on, että kopparien tonteilta HP antoi viime kaudella tuskastuttavan paljon helppoja juoksuja.

— Koppariosasto on nyt kokonaan uusi, ja on mielenkiintoista nähdä Lahden Erik etukentällä. Viime kaudella Late (Lauri Aitala) vastasi melkein yksi etukentän paloista, Kaikko sanoi.

— Lähtökohtaisesti joukkue on nyt koossa. Mutta jos tulee loukkaantumisia tai jos hyviä pelaajia on vapaana, voi vielä tulla jotain muutoksia. Mutta se on enemmän Makon (Hovi) asioita.

 

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Jukka Lehtoranta

Lue koko juttu

Ykköspesiksen sarjaohjelmat julkistettiin — ”Palveleehan tämä nyt meitä paremmin kuin viime kaudella”, HP:n pelinjohtaja Juho Kaikko sanoi

Ykköspesiksen ensi kesän sarjaohjelmat julkistettiin perjantaina. Haminan Palloilijat pelaa ensi kaudella toiseksi korkeimmalla sarjatasolla sekä naisten että miesten puolella.

Ykköseen noussut HP:n naisjoukkue avaa kauden kotiottelulla Espoon Pesistä vastaan sunnuntaina 10. toukokuuta. Miesten joukkue pääsee tositoimiin viisi päivää myöhemmin, kun Vallikentälle saapuu vieraaksi Sotkamon Jymyn kakkosjoukkue. Jo seuraavana päivänä samat joukkueet kohtaavat uudelleen Jymyn ”kotiottelussa” Lahdessa.

— Se peli Lahdessa on meille hyvä asia kahdestakin syystä. Pääsemme vierasotteluun neutraalille kentälle ja säästymme muutamalta sadalta matkakilometriltä, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi sanoo.

HP:n tulevan kauden ”paikallisvastustaja” on Laukaan Urheilijat. Sen HP kohtaa kaksinkertaisessa runkosarjassa neljä kertaa. Viime kaudella HP joutui pelaamaan kaksi ylimääräistä ottelua sarjan parasta joukkuetta Manse PP:tä vastaan.

— Sarjapisteiden keräämisen kannalta tämä on varmasti viimevuotista suopeampi tilanne, pelinjohtaja Juho Kaikko totesi.

 

HP Ykköspesiksessä 2020

Miehet

Runkosarja:
Toukokuussa: Pe 15.5. HP–Sotkamon Jymy, La 16.5. Sotkamo–HP (Lahdessa), La 23.5. HP–Laukaan Urheilijat, Su 31.5. HP–Puijon Pesis, Kuopio.
Kesäkuussa: Ke 3.6. Loimaan Palloilijat–HP, La 6.6. Alajärven Ankkurit–HP, Su 7.6. Alavuden Peli-Veikot–HP, Pe 12.6. HP–Alavus, Ti 16.6. Laukaa–HP, Ke 24.6. HP–Loimaa, La 27.6. Vähänkyrön Viesti–HP, Su 28.6. Kannuksen Ura–HP.
Heinäkuussa: Ke 1.7. HP–Alajärvi, Su 12.7. HP–Simon Kiri, La 18.7. Oulun Lippo–HP, Su 19.7. Simo–HP, Ke 22.7. Laukaa–HP, Pe 24.7. HP–Ulvilan Pesä-Veikot.
Elokuussa: La 1.8. HP–Vähäkyrö, Su 2.8. HP–Oulu, Ke 5.8. Kuopio–HP, La 8.8. Ulvila–HP, Ke 12.8. HP–Laukaa, La 15.8. HP–Kannus.


Välierät (paras viidestä) alustavasti 19.8.—29.8.
Superpesiskarsinta (paras viidestä) alustavasti 2.9.—12.9.
Runkosarjan voittaja nousee suoraan Superpesikseen. Neljä seuraavaa jatkavat sarjan sisäisiin välieriin, joiden voittajat tavoittelevat nousua superpesiskarsinnassa.

Naiset

Runkosarja:
Toukokuussa: Su 10.5. HP–Espoon Pesis, Ke 13.5. Hämeenkyrön Räpsä–HP, La 16.5. Jalasjärven Jalas–HP, Su 17.5. Mailattaret, Vaasa–HP, To 21.5. HP–Hämeenkyrön Räpsä, La 23.5. HP–Roihu, Helsinki, Ke 27.5. Janakkalan Jana–HP.
Kesäkuussa: La 6.6. HP–Oulunsalon Vasama, Su 7.6. HP–Pattijoen Urheilijat, La 13.6. Pesäkarhut, Pori–HP, Su 14.6. Pöytyän Urheilijat–HP, Ti 16.6. HP–Pöytyä, La 27.6. HP–Lappajärven Veikot, Su 28.6. HP–Mailajuniorit, Kankaanpää..
Heinäkuussa: To 2.7. HP–Janakkala, La 11.7. Kajaanin Pallokerho–HP, Su 12.7. Tyrnävän Tempaus–HP, Ke 15.7. Espoo–HP, La 18.7. HP–Puijon Pesis, Su 19.7. HP–Pesäkarhut.
Elokuussa: Su 2.8. Roihu–HP, Ke 5.8. Mailajuniorit–HP.


Puolivälierät/putoamiskarsinta (paras kolmesta) 8.8.—12.8.
Välierät (paras kolmesta) 15.8.—19.8.
Loppuottelu (paras kolmesta) 22.8.—26.8.
Superpesiskarsinta (paras viidestä) 29.8.—6.9.


Naisten Ykköspesiksen 16 joukkuetta on jaettu etelä- ja pohjoislohkoihin. HP pelaa etelälohkossa. Oman lohkon sisällä pelataan kaksinkertainen sarja (14 ottelua joukkuetta kohden) ja toista lohkoa vastaan pelataan kertaalleen (8 ottelua joukkuetta kohden). Yhteensä 22 ottelua/joukkue.
Pudotuspeleihin etenevät molempien lohkojen neljä parasta. Naisten Ykköspesiksen loppuottelun voittaja nousee Superpesikseen ja häviäjä saa uuden mahdollisuuden superpesiskarsinnassa.

 

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Lue koko juttu

Haminan Energia
Autotalo Järvi
Itäväylän Bensis
Haminakotka
Haminankaupunki
Roseprint
Kymenlaakson OP
Rakennusliike Heikki Pousi Ky
Kanuuna
Disasfish
Rantalainen
Meira
Haminan Autokorjaamo
Intersport
L Kamu
Viherkuutio
L Fibe
L Lakumesta

KSO
Sinebrychoff
Jloy
Stark
Kaakkois-Suomen LähiTapiola
Stemma
Rakennusliike Kalevi Suntio
Oma Säästöpankki
Kotipizza
Finnmica
Mehilainen
Reimari
L Metsanen
L Ksoy
Liikenne Vuorela
L Steveco
L Kotkabowling

Ota yhteyttä

Marko Hovi
toiminnanjohtaja
044 555 1474
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Sanna Toikka
talous- ja laskutus
040 539 3642
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Emmi Rasa
viestintävastaava
040 829 8107
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Toimisto

Haminan Palloilijat ry
Kaivokatu 3
49400 Hamina

y-tunnus 0206392-9

Jätä yhteydenotto